Wat koop je best: een e-reader of een tablet?

Er is geen juist antwoord op de vraag of je beter een e-reader of een tablet koopt. Het zijn verschillende toestellen met elk eigen kenmerken. Alleen jijzelf kunt een goed antwoord geven, als je hebt nagedacht over waarvoor, waar, voor welke boeken en hoeveel je het leestoestel wilt gebruiken. Om te helpen bij jouw keuze zetten we in dit artikel de voornaamste kenmerken en verschillen op een rij.

Kenmerken van een tablet

Een tablet kan het best vergeleken worden met een draagbare computer. Het verschil is dat de bediening niet gebeurt met een klavier en muis maar via een touchscreen. Met een tablet kan je ongeveer alles doen wat ook met een computer kan: e-mailen, Skypen, het internet doorbladeren, films of televisieprogramma’s bekijken, spelletjes spelen, schrijven, digitale boeken, magazines of artikelen lezen, … Tenminste als je er apps of software op installeert die je gratis of tegen betaling koopt in een online app-winkel. De functionaliteiten van het toestel breiden zichzelf uit naarmate je er meer apps op installeert. Standaard kan je met de meegeleverde browser en een draadloze internetverbinding meteen starten met surfen. Met een tablet ligt het internet op je salontafel. Lichter en kleiner dan één groot en zwaar boek. Sneller dan de snelste laptop.

Met een tablet kan je e-boeken kopen in verschillende online boekenshops: Amazon, Bol.com, iBooks, e-boek.org, … Elke winkel heeft zijn eigen app. Sommige boeken kan je los van een digitale boekhandel als afzonderlijke app kopen. Dat maakt dat je op een tablet evenveel apps moet gebruiken als het aantal boekhandels waar je iets wilt kopen + het aantal afzonderlijk geïnstalleerde boeken-apps. Eén van de vervelende gevolgen daarvan is dat het zoeken en beheren van je digitale boekencollectie niet optimaal is op een tablet. Als je niet alles in dezelfde digitale boekenshop koopt, is het nodig om te onthouden waar je welk boek gekocht hebt om het terug te vinden.

Welke boeken je kunt kopen in welke winkel is een kwestie van ervaring en de markt volgen. Amazon verkoopt bijvoorbeeld enkel boeken die je kan lezen op toestellen van Amazon (Kindle of Kindle Fire). Niet alle gedrukte boeken zijn (al) als e-boek verkrijgbaar. Soms kan je dus zin hebben om een specifiek boek digitaal te lezen, maar zal je er nergens een e-boekversie van vinden.

Ben je niet zo’n boekenlezer? Dan kan je een tablet, behalve voor online lezen, ook gebruiken om een collectie digitale tesksten bij te houden. Zo kan je pdf-bestanden in een bibliotheek organiseren, lezen en noteren, je teksten en notities samen doorzoeken, …

Ideaal dus, zo’n tablet? Voor vele dingen wel, maar het blijft een computerscherm dat licht geeft. Tablets zijn bijna onbruikbaar bij fel zonlicht en bij langdurig lezen is het, zoals een computerscherm, vermoeiend voor de ogen. Papier verbruikt geen stroom en geeft geen licht waardoor we langer met een ontspannen gevoel op papier kunnen lezen … of op een e-reader.

Voordelen van een tablet als leestoestel

 • Kleurenscherm
 • Meer dan lezen alleen
 • Langere batterijduur dan een laptop
 • Performant (snel opstarten, snel switchen tussen verschillende toepassingen, …)
 • Intuïtief gebruiksgemak

Nadelen van een tablet als leestoestel

 • Relatief zwaar en groot
 • Niet bruikbaar bij fel zonlicht
 • Decentraal beheer van je digitale boekencollectie (over verschillende apps)
 • Niet alle boeken zijn beschikbaar als e-boek
 • Bij langdurig gebruik kan het licht vermoeiend zijn voor de ogen


Kenmerken van een e-reader

E-readers zijn toestellen die lezen als enigste doel hebben. Dat is een belangrijk verschil met een tablet. Via draadloos en mobiel internet kan je via een e-reader boeken downloaden. Je kan er ook digitale tekstbestanden op beheren en lezen, of tijdens het lezen opzoekingen doen in gekoppelde woordenboeken of encyclopedieën. Maar het internet doorbladeren en volwaardig surfen is niet mogelijk met een e-reader. Dat komt omdat de schermtechnologie anders is dan bij tablets of computers. E-readers geven tekst weer met elektronische inkt. De tekst wordt op het scherm getoond zonder stroom. Er wordt digitale inkt gebruikt die bestaat uit kleine bolletjes die aan één kant zwart zijn en aan de andere kant ongekleurd. Tot nu zijn er nog geen volwaardige kleurschermen met elektronische inkt op de markt. Dat wil zeggen dat je met een e-reader leest in zwart-wit. Omdat het scherm geen sterk licht afgeeft voelt het aan als lezen op papier. Het lukt daardoor ook perfect om buiten in de zon te lezen met een e-reader. Een ander voordeel van deze technologie is dat het enkel stroom verbruikt als je een nieuwe pagina opvraagt. Daardoor hebben de meeste toestelen een zeer lange batterijduur. Het nadeel is dat de schermtechnologie alleen nog maar doorontwikkeld is voor het weergeven van zwart-wit teksten of beelden. Ideaal voor romans, onbruikbaar voor boeken waarbij kleur een belangrijke functie heeft.

Ben je een lezer die veel onderweg is, een boek wil lezen zonder afleiding van het internet en je e-mail, wil je graag duizenden zwart-wit boeken voor minder dan 200 gram altijd binnen handbereik hebben? Dan is een e-reader voor jou een interessant toestel.

Voordelen van een e-reader

 • Licht en compact
 • Zeer lange batterijduur
 • Bruikbaar bij fel zonlicht
 • Leescomfort is vergelijkbaar met papier
 • Centraal beheer van je digitale boekencollectie

Nadelen van een e-reader

 • Zwart-wit scherm
 • Niet bruikbaar om volwaardig op het web te surfen
 • Niet alle boeken zijn beschikbaar als e-boek
 • Gebruiksgemak van bepaalde toestellen is niet intuïtief

Deze voor- en andelen zijn zo objectief mogelijk opgesteld. Voor jou kan een bepaald voordeel net een nadeel zijn. Er zijn bijvoorbeeld lezers die de ‘afleiding’ van internet niet willen tijdens het lezen. Anderen vinden de interactie- en opzoekmogelijkheden net het grote voordeel van digitaal lezen. Non-fictie lezers grijpen vaak eerder naar een tablet, terwijl romanlezers dikwijls een e-reader prefereren. Ben je iemand die strips, foto- of kunstboeken digitaal wil lezen? Dan ben je helemaal niet gebaat met een zwart-wit e-reader. .

Hoe bepaal je of een tablet of een e-reader gaat kopen?

Wat je digitaal wilt lezen is een factor om te bepalen of je best een e-reader of tablet koopt. Een e-reader is ideaal voor het lezen van romans. Ben je vooral een nieuwslezer, koop dan een tablet waarop het nieuws sneller binnenkomt dan via de krant in je brievenbus. Wil je tijdens het lezen online interactie via het internet, of ben je vooral geïnteresseerd in boeken die multimediaal zijn, dan is een tablet een betere keuze voor jou.

Laat je bij een keuze ook leiden door waar je het toestel wilt gebruiken. Ben je veel en lang onderweg, speelt gewicht een rol, wil je ook buiten lezen, …? Dan is een e-reader in het voordeel. Heb je meer dan boeken alleen nodig onderweg, dan kan je met een tablet de te-dragen-kilo’s uitsparen door je laptop thuis te laten. Het is dus ook van belang wat je met het toestel wilt doen. Wil je meer dan lezen alleen, dan koop je best een tablet.

Sta ook stil bij de manier waarop je digitaal wilt lezen. Ben je op zoek naar digitale boeken die de mogelijkheden van een papieren boek overstijgen (multimediaal, interactief, …) dan koop je best een tablet. Wil je gefocust lezen zonder ‘afleiding’ van het internet, dan is een e-reader beter. Wil je onderweg af en toe even lezen ter verstrooiing tijdens het wachten (op de trein, bij de tandarts, …) en heb je al een smartphone? Dan kan die volstaan als jouw ideale leestoestel. De apps waarin je e-boeken kunt kopen, beheren en lezen zijn ook beschikbaar voor smartphones. Er is ook het hele internet: meer en meer websites zijn geoptimaliseerd voor leescomfort op kleine schermen. Bekijk dit artikel maar eens op je smartphone!

Welk merk, type, formaat, … moet je nu kiezen?

Het slecht nieuws is dat mensen met keuzestress nu pas echt in de problemen kunnen geraken. Er zijn oneindig veel toestellen op de markt. Niet alle toestellen zijn overal verkrijgbaar,  de functionaliteiten en het gebruiksgemak verschillen per merk en type, niet alle digitale boeken zijn leesbaar op alle toestellen, … En eens je iets gekocht hebt, is er de week erna misschien een beter toestel op de markt.
Het goede nieuws is dat er verschillende websites bestaan waar je toestellen en functies kunt vergelijken.

Heb je al één of meer leestoestellen gekocht? Dan zijn we erg benieuwd naar jouw ervaringen. Laat ze achter als commentaar hieronder.

Tagged as: ,
Nog geen reacties

Geef een reactie