Mofibo, een nieuwe online bibliotheek

De lidkaart van een bibliotheek geeft je toegang tot een wereld van boeken, films en muziek. Het leenmodel dat bibliotheken al vele jaren typeert wordt ook online ingezet door commerciële partijen zoals Spotify voor muziek en Netflix voor film. Online e-boekenbibliotheken zijn nog aan het experimenteren. Een nieuw bedrijf dat recent met een digitaal Nederlandstalig aanbod in abonnementsvorm op de markt kwam is Mofibo.

mofibo-app-devicesNa de lancering in Denemarken en Zweden is Mofibo sinds begin 2016 ook in Nederland gestart. België staat niet vermeld op de website maar het lukt perfect om een account aan te maken en de betaling te activeren waardoor je dus ook vanuit België voor 9,99 euro per maand toegang krijgt tot een Nederlands- en Engelstalige collectie van e-boeken en luisterboeken. De eerste maand is gratis wat je de kans geeft om de formule te testen.

De Mofibo-ervaring

Lezers met een tablet of smartphone kunnen de Mofibo-app downloaden in de App Store (iOS) of in de Play Store (Android). Heb je enkel een e-reader of een Windows-toestel dan kan je Mofibo niet gebruiken. Na het installeren van de app, het aanmaken van een account en het invullen van je betaalgegevens kan je de bibliotheek doorbladeren, voorkeuren instellen en boeken lezen of beluisteren.

Het valt meteen op dat het aanbod nog zeer beperkt is. Ook de mogelijkheden zijn beperkt, zo kan je bijvoorbeeld geen notities maken of passages in een boek markeren. Hierdoor is de app minder interessant voor wie kennis wil bijhouden of delen tijdens het lezen. Lees je graag meerdere boeken tegelijk? Dat kan, maar vanaf het 4de boek moet je een boek wegnemen uit je leescollectie. Op zich geen probleem omdat je het weggenomen boek later terug kunt openen, maar je raakt wel sneller het overzicht kwijt van wat je aan het lezen bent.

mofiboreaderZoals vaak het geval is bij e-boeken die omgezet zijn vanuit een printformaat krijg je ook hier te maken met slordige opmaak waarin bijvoorbeeld afbeeldingen tussen paragrafen vervangen zijn door + of =. Het is niet altijd meteen duidelijk waarom die tekens er staan. Het aanpassen van de lettergrootte naar een eigen voorkeur heeft niet hetzelfde effect bij elk boek waardoor je de instellingen na het openen van een ander boek soms terug moet bijstellen.

De leespositie wordt automatisch bijgehouden, dat is handig als je een boek op verschillende toestellen leest. Meerdere locaties in een boek bijhouden kan niet omdat er geen handmatige bladwijzerfunctie voorzien is.

Boeken die op je toestel bewaard zijn, kan je lezen zonder internetverbinding. Dat is nodig om te kunnen verderlezen op plaatsen waar geen wifi of mobiel internet beschikbaar is. Het is jammer dat niet elke titel als e-boek én luisterboek beschikbaar is anders kon je een leessessie al luisterend verder zetten in de auto 😉

Het aanbod van Mofibo hangt af van de goodwill van uitgevers en auteurs die toestemming moeten geven om hun boeken via deze weg beschikbaar te stellen. Dat is meteen ook de grootste zwakte van alle huidige online bibliotheekcollecties. Het zorgt vaak voor een onduidelijke mix en in het geval van Mofibo vooral voor een te beperkte collectie. Het ziet er niet meteen naar uit dat het aanbod snel zal groeien gezien het ‘speciale’ vergoedingsmodel waarbij Mofibo uitgevers betaalt op basis van de gelezen of beluisterde passages in een boek.

“Leest een consument maar een kwart van een boek, dan gaat er een kwart van het afgesproken bedrag naar de uitgever. Met de verdeelsleutel tussen uitgever en auteur bemoeit Mofibo zich niet. Hoeveel er exact betaald wordt per boek en hoe de verdeelsleutel in elkaar steekt, daar laten de partijen zich niet over uit” (bron fd.nl)

Met het huidige aanbod zal het niet evident zijn om een grote groep Nederlandstalige lezers te overtuigen om lid te worden. Dat zorgt er meteen ook voor dat het sociale netwerk waarmee Mofibo lezers wil motiveren om met elkaar in dialoog te gaan en tips te geven op basis van gelijke lezersprofielen (nog) véél te klein is om het netwerk als extra meerwaarde te promoten.

Lezers die liefst eigenaar zijn van hun boeken zijn sowieso ook niet het doelpubliek van een online bibliotheek waarbij je betaalt voor toegang in plaats van bezit. Dit brengt ons tot de conclusie dat je bij Mofibo maandelijks 9,99 euro betaalt voor onbeperkte toegang tot een (nog) te beperkte collectie e-boeken en luisterboeken.

Mofibo heeft ondertussen de diensten in Nederland stopgezet en gaat verder met <a href=”https://www.storytel.nl/” target=”_blank”>Storytel</a>
Tagged as: ,

6 Comments

 1. http://www./ 23 oktober 2016 at 9:01 pm #

  “All’epoca la fotografia per comuni mortali era esclusivamente chimica”E infatti con la fotografia chimica si potevano immortalare le scie chimiche, oggi che ci sono le macchine digitali gli sciachimisti non riescono più a portare prove concrete.

 2. Oh man, and then there’s the week of trying to get back to “normal”. Wow, your ear sounds worse than I imagined. I don’t know what a ruptured eardrum feels like, but it sounds awful! I’m glad it didn’t happen. I’m curious to know what book you read.Kate Hall recently posted…

 3. http://www./ 14 november 2016 at 8:24 am #

  Yes the internet is very “disruptive” for the New Yuk Times; they can no longer peddle their leftist lies without folks catching it.Basically they have nothing to sell so Pinch is a dead man walking. Their only product was credibility and they sacrificed that long ago on the alter of Liberalism/Progressivism/Marxism.

 4. http://www./ 14 november 2016 at 12:40 pm #

  – Congratulations Keith, coming from someone who rarely finishes what I start, I’m very proud of your perseverance and willingness to let us in to your world. Thanks for letting me be involved in some small way.

 5. autokredit ohne anzahlung italienisch 12 februari 2017 at 7:16 pm #

  I really liked this one of yours:A45. I want to keep outdoing myself in my achievements.B45. You are. When you feel complacent, pick up some new interest.My teenage daughter is going through the same thing. I gave her the exact same advice that you mentioned (hey, great minds think alike). Today, I noticed a change in her. I think she’s listening (always a good thing).

 6. http://www.foresthillsgolf.net/ 15 februari 2017 at 6:46 pm #

  I’ve always been afraid of linking out to much but I suppose, as you mention, it’s very important in creating the blog community.Paunchinesss last blog post..busy?

Geef een reactie