Leesvoer aangepast aan je leestijd

Met een tablet of smartphone heb je altijd en overal leesvoer bij de hand. Miljarden websites en duizenden apps zijn als een onuitputtelijke bron van boeken, tijdschriften, verhalen en artikelen binnen klikbereik. Maar voor je het weet is je leestijd weg door het zoeken naar gepast leesvoer. De Vertragings– en Voorleestijdapp spelen hierop in: zeg hoeveel leestijd je hebt en laat je verrassen door de selectie van de uitgevers.

Je trein heeft 12 minuten vertraging? De Vertragingsapp stelt na het opgeven van je leestijd een verhaal van 12 leesminuten voor. Je wil iets voorlezen voor de kinderen? Kies hoelang het mag duren en de Voorleesapp kiest voor jou. De zoektijd naar leesvoer wordt herleid tot het starten van een applicatie en het opgeven van je leestijd. De verhalen in de Voorleestijdapp zijn geselecteerd voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De langere verhalen zijn voor de hogere leeftijden. Aan het begin van elk verhaal is een specifiek leeftijd vermeld.

Het is interessant om te zien dat uitgevers de handen in elkaar slaan om samen te werken aan dit soort van technische investeringen die invloed hebben op ons (voor-)leesgedrag. De Voorleestijd-app is een initiatief van de kinderboekuitgeverijen Leopold, Ploegsma en Querido. Zij werken samen met de uitgeverijen Nijgh en Van Ditmar en Uitgeverij Atheneum die eerder met Querido de Vertragingsapp lanceerden. De samenwerking van verschillende uitgevers zorgt voor een breed auteursaanbod die de grens van één uitgever overstijgt. Elk seizoen verschijnt een nieuwe editie van de Vertraginsapp. Zo blijft het aanbod en je leescollectie groeien. Voor de uitgevers is deze publicatievorm waarschijnlijk vooral bedoeld ter promotie van hun auteurs en boeken. In die zin is het vergelijkbaar met wat muzieklabels deden of doen met het uitgeven van verschillende nummers op één goedkope cd.

De inhoud zit na het aankopen verpakt en “opgesloten” in een afzonderlijk stukje software op je tablet of smartphone. Wie geen gepast toestel heeft, kan de collectie niet zien. Terwijl het laten zien van korte fragmenten als smaakmaker toch als doel heeft een zo groot mogelijk publiek te bereiken?

Ook verschenen in: META nr. 8 van 2012

Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden om digitaal te lezen?
Bekijk dan zeker het aanbod van cursussen over digitaal lezen.
Tagged as: , ,

One Comment

  1. Roxanna 16 maart 2017 at 8:12 am #

    Muchas gracias, es un alago el que te agrade, si mas no recueerdo use el de Ezflow. Haveses los acrilicos se secan radetamenpi? porque el monomero es e baja calidad, o porque el clima esa muy caliente y/o seco.

Geef een reactie