De meest gebruikte app op mijn iPad heet Kindle

Met meer dan 15.000 volgers op Twitter, duizenden Facebookvrienden en als beheerder van vier blogs, is Clo Willaerts of haar online alter ego @bnox in digitale middens een begrip. Al meer dan tien jaar is ze actief als gepassioneerde internet- en mediaprofessional. In 2011 publiceerde ze “Het Conversity Model”, een handboek voor bedrijven die meer willen halen uit sociale media. Eind maart 2013 komt haar tweede boek uit: “Altijd Naakt”, over online identiteit en online reputatie. Clo vertelt in dit artikel hoe ze de iPad gebruikte voor het schrijven van haar boeken

De meest gebruikte app op mijn iPad heet Kindle. Bij “Kindle” denken de meeste mensen aan die grauwe leestablet van Amazon, maar het is ook een app en vooral: een zwaar onderschatte tool voor iedereen die bezig is met het schrijven van een thesis of een zakelijk boek.
Mijn eersteling Het Conversity Model, schreef ik op vier dagen en vier nachten. Vier vreselijke dagen en nachten, waarin ik snauwend, nagelbijtend, stijf van de caffeïne en met een stuitend gebrek aan lichaamshygiëne mijn deadline probeerde te halen. En alsof een boek schrijven op zich nog niet lastig genoeg is: ik had de jaren daarvoor mezelf bekwaamd in “shortform”, met blogposts van één paragraaf en Tweets van maximaal 140 karakters.

Natuurlijk kwam het boek niet zomaar uit de lucht gevallen. Ondanks mijn ziekelijke uitsteldrang, had ik toch in de maanden daarvoor massa’s bronliteratuur gelezen en notities gemaakt. Bij deze voorbereiding waren drie tools onontbeerlijk: een Moleskine-boekje, Mindmeister.com, en de Kindle app. Het notitieboekje spreekt voor zich – ik herinner me dat ik tijdens saaie meetings, terwijl ik tv keek of soms ook bij het eten ineens een ingeving kreeg. Soms hingen paragrafen gewoon in de lucht en moest ik ze plukken én rap neerschrijven, voordat ze vervlogen.

Mindmeister is een online mindmapping tool. Ik misbruikte de tool voor iets heel anders: ik propte de mindmap en al de vertakkingen ervan vol met notities uit mijn blog, mijn bookmarks en mijn Moleskine. Ideeën zijn namelijk niet lineair, en Mindmeister helpt om de verschillende brokjes de juiste plaats te geven in een tweedimensionele ideeënhiërarchie. Mijn mindmap was een monster met zeven niveaus en honderden takjes. Maar het geniale van Mindmeister is, dat je die tweedimensionele kaart kan exporteren naar Word. Naar een lineair formaat, met een hoofdstukkenstructuur die netjes de logica van je ideeënboom volgt. Toen ik mijn monstermap exporteerde, zat ik al aan dertigduizend karakters. Het schrijven zelf was dus eerder een kwestie van gaten opvullen, overgangen maken en telegramstijl omvormen tot iets leesbaarder.

Maar de grote redding was toch het Kindle platform. Ik koester thuis een collectie van een stuk of vijfduizend boeken in een boekenkast die de hele wand van mijn living beslaat. Maar toch lees ik zakelijke literatuur nog het liefst op mijn iPad. En niet op een Kindle, nee, want ik blijf dat lelijke ondingen vinden. Als je boeken bestelt in het Kindle-formaat, kan je een minuut na je koopbeslissing al meteen beginnen lezen. Tijdens het lezen kan je woorden opzoeken, zien welke passages het vaakst gemarkeerd werden door anderen, notities nemen, en (mijn favoriet:) zelf passages markeren met je vinger.

Op kindle.amazon.com vind je namelijk al die door jou én door anderen gemarkeerde passages allemaal terug. Als je een beetje gemeen bent, kan je voor je research trouwens ook citaten vinden uit boeken zonder die boeken zelf gelezen te hebben. Zelf let ik de laatste tijd trouwens meer op de geciteerde passages dan op de Customer Reviews van Amazon voordat ik een boek koop. Een Customer Review kan je nog manipuleren. Een passage die door honderden mensen wordt gemarkeerd: dàt is “social proof” die kan tellen.

En weet je wat ik nog het leukste vind als ik boeken lees binnen de Kindle app? Dat je ziet dat andere lezers voor jou hun sporen hebben achtergelaten. En dat jij hetzelfde kan doen voor de honderden lezers die na jou komen.

Koop het Conversity Model van Clo Willaerts over winst maken via sociale media.

Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden om digitaal te lezen?
Bekijk dan zeker het aanbod van cursussen over digitaal lezen.
Nog geen reacties

Geef een reactie