Een online bibliotheek met kinder- en jeugdboeken

Rikky Schrever maakt kinderboeken in Het RedactiePakhuis. Ze is moeder van twee kinderen (6 en 9 jaar) en woont in de buurt van Amsterdam. In 2010 kwam ze op het idee van Boekenwolk, een verzameling kinderboeken in de cloud. Rikky vertelt voor iStoire waarom en hoe ze met de Boekenwolk gestart is.

Rikky SchreverBoekenwolk is ontstaan vanuit mijn eigen behoefte. Ik vind lezen belangrijk en probeer dat over te brengen op mijn dochters. Tegelijkertijd heb ik een veeleisende baan, een druk sociaal leven en niet altijd zin of tijd om naar de bibliotheek te gaan. Toen ik voor de zoveelste keer een boete had voor te laat ingeleverde boeken, dacht ik: dit moet toch anders kunnen! Ik ging op zoek naar e-books, maar omdat die er toen nog niet waren, besloot ik zelf een online kinderboekenbieb te beginnen. Twee jaar later is Boekenwolk een feit.

Wat is Boekenwolk?
Boekenwolk is een online bibliotheek met digitale kinderboeken voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 15 jaar. U vindt er uitgaven van De Eenhoorn, Abimo en andere Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen. Ouders sluiten een abonnement af en kinderen kunnen vervolgens onbeperkt lezen op de iPad. Altijd, en overal waar internetverbinding is.

Cloud reading
Toen ik met dit ambitieuze project begon, dacht ik dat de technologie het struikelblok zou worden, maar dat bleek niet zo te zijn. Al snel vond ik in Yindo de ideale softwarepartner. Yindo is een platform voor online lezen, of cloud reading. Een groot voordeel van lezen in de cloud is dat boeken nooit meer uitgeleend zijn. Een voorwaarde is wel dat de lezers internetverbinding hebben. Dat is meteen het enige nadeel van cloud reading. Geen internetverbinding? Geen toegang.

Veilig
Aanvankelijk was het lastig om uitgevers en kinderboekenauteurs te overtuigen om mee te doen. Zij zijn bang dat hun bestanden illegaal worden verspreid of doorverkocht. Het feit dat gebruikers van Boekenwolk alleen toegang tot de e-books krijgen en niets kunnen downloaden, heeft de meesten uiteindelijk over de streep getrokken: in Boekenwolk zijn hun e-books veilig.

Ook de veiligheid van de lezers had mijn prioriteit. Het laatste wat ouders willen, is dat hun kind online benaderd kan worden door wildvreemden. Daarom zit er in Boekenwolk geen chatfunctie, en ook geen koppeling met Facebook, Hyves of andere social-media. Het is voor kinderen ook niet mogelijk om dingen aan te schaffen, ook een veilig idee!

iPad
boekenwolk
De eerste versie van Boekenwolk is bestemd voor de iPad. Kinderen of ouders die vanaf een andere tablet de site bezoeken komen automatisch op Ikleesdigitaal.nl terecht, waarop informatie over Boekenwolk staat. In de nabije toekomst zal het ook op andere tablets mogelijk zijn om kinderboeken te lezen. Die apparaten hebben echter allemaal een ander formaat scherm en dat maakt het bewerkelijker om de e-books te optimaliseren.

Digitaal lezen
Bij Boekenwolk gaat het om digitaal lezen, niets meer en niets minder. Ik ben van mening dat digitaal lezen een steeds grotere rol gaat spelen in het leven van de nieuwe generatie lezers, maar dat het ook nog wel een paar jaar zal duren voordat dit door een ieder omarmd wordt. Verstokte boekfanaten vragen me soms hoe het kan dat ik niet om boeken geef, maar dat is een misverstand. Ik hou veel van boeken, maar nog meer hou ik van lezen. En dat kan ook prima digitaal.

Heeft u een iPad?
Neem dan een kijkje op www.boekenwolk.be. U vindt er honderden kinderboeken van bekende Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen. De eerste pagina’s zijn gratis in te zien.

Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden om digitaal te lezen?
Bekijk dan zeker het aanbod van cursussen over digitaal lezen.
Tagged as:

5 Comments

 1. http://www./ 4 november 2016 at 7:45 am #

  Nope, not at all, and don’t let a few seconds’ embarrassment keep you from doing exactly the same the next time. I’m a really harmless looking guy, and a teacher to boot, but even so I avoid ever coming between an unknown parent and their child — it’s just not cool. Mr. Tough Gray Hair should have either waited until you came back or done something to telegraph his intention, like unlocking his passenger door first.

 2. http://www./ 5 november 2016 at 6:29 am #

  Ha! I love whipping thrift store finds out from under the unsuspecting eyes of other hunters. I picked up a pack of 3 floral Fossil make up bags, still wrapped in their original bow with the retail tag still on them for a fiver. When I brought them to the till the volunteer looked at me forlornly saying "I just put those out" or in other words "I hid those ever so slightly so I could buy them at the end of the day and you found them!". Mwahahaha! Loving that cape – great colour 🙂

 3. http://www./ 13 november 2016 at 5:53 pm #

  Parabéns pelo primeiro ano do blog, Laurentino!Desejo que muitos anos possas comemorar com este trabalho maravilhoso que você desenvolve!Sucesso sempre!Bjos,Luka.-= Luka postou em seu blog .. =-.

 4. kredit zins tilgung annuität 29 november 2016 at 11:01 am #

  Great insight. Relieved I’m on the same side as you.

 5. privatkredit lang laufzeit ausland ändern 28 januari 2017 at 9:22 pm #

  wah sy pun tak update lagi huhu.. kena update cara manual lak.. tu yang agak malas tu haha.. dah tekan klik autoupdate jadi fail le pulak huhuaimannajmy recently posted..

Geef een reactie