All you can read : een e-boekenbibliotheek

De boekencollecties van Amazon of Bol zijn vergelijkbaar met die van een bibliotheek: een groot aanbod, nieuwe en ook veel minder nieuwe boeken, bekende en minder bekende titels. Net zoals een openbare bibliotheek zijn dit dus collecties met een breed aanbod. Tot voor kort was het zo dat je in een webshop enkel e-boeken per titel kon kopen maar dat is nu aan het veranderen.

Bij Bol.com is het sinds februari 2017 mogelijk om net zoals bij een échte bibliotheek een abonnement te nemen. Tot zolang je het abonnement blijft betalen kan je elk boek uit de Kobo Plus collectie lezen voor een vaste maandelijkse abonnementsprijs. Bevalt het boek je niet, dan kies je een andere titel. Wil je 10 boeken tegelijkertijd op je e-reader zetten en pas op reis beslissen wat je gaat lezen? Dat kan nu via Kobo Plus de e-boekenbibliotheek van Bol.

Amazon heeft al sinds 2014 een vergelijkbare oplossing met Kindle Unlimited waar je voor 9,99 dollar per maand toegang krijgt tot een collectie van meer dan 1 miljoen boeken. Het abonnement van Amazon kan (nog) niet gebruikt worden vanuit België. Kobo Plus is met een collectie van 50.000 titels tot nu de enige e-boekenbibliotheek met een grote Nederlandstalige (meer dan 16.000 titels) collectie waarop je vanuit België een abonnement kunt nemen. Alternatieven voor andere toestellen, kleinere of andere collecties zijn BliyooBookchoice, StorytelScribd, …

De prijs van Kobo Plus

Voor 9,99 euro per maand kan je elk boek in de e-boekencollectie van Kobo Plus direct beginnen lezen. Voor deze prijs heb je jaarlijks ongeveer 6 gedrukte boeken. Als je iemand bent die graag op papier leest maar ook af en toe digitaal leest dan is het abonnement niet goedkoop. Lees je alles digitaal? Dan kom je er ook niet met die 9,99 euro want de collectie e-boeken van Kobo Plus is kleiner dan wat er op de markt bestaat aan e-boeken. Gelukkig is de eerste maand gratis en krijg je daardoor de kans om de collectie te verkennen.

De collectie van Kobo Plus

Niet alle uitgevers doen mee met in het uitleenbaar maken van hun e-boeken via Bol. Uitgeverijen die wel meedoen beslissen zelf welke titels ze in het abonnement willen waardoor hun meest recente of bestverkopende boeken bijvoorbeeld kunnen ontbreken in het Kobo Plus aanbod. De collectie e-boeken die je kunt kopen op Bol.com is daardoor groter dan wat je krijgt met het Kobo Plus abonnement. Dat is een groot nadeel van deze abonnementsformule. Zo is er bijvoorbeeld geen enkel boek van Connie Palmen beschikbaar via Kobo Plus maar kan je haar boeken wel digitaal kopen op de webshop van Bol.

Op welke toestellen kan je de Kobo Plus boeken lezen?

Kobo Plus is een samenwerking tussen Bol.com en Rakuten Kobo. Dat wil zeggen dat je de boeken uit het Plus abonnement kunt lezen op Kobo leesapparatuur of op gelijk welke tablet, pc of smartphone waarop de leesapp van Kobo is geïnstalleerd. Let op: dit betekent dus dat je de Kobo Plus boeken niet kunt lezen op e-readers die niet van Kobo zijn zoals de Sony, Kindle of Tolino ereader.

Kobo Plusboeken die je op je e-reader zet of via de app installeert op je tablet of smartphone krijg je nergens anders dan binnen de app te zien. Deze beveiliging maakt het onmogelijk om je boeken illegaal door te geven en zorgt er ook voor dat je gehuurde boekencollectie van je toestellen weggehaald kan worden. Dit gebeurt een maand na de opzeg van je abonnement. Een account op Kobo Plus kan gekoppeld worden aan 5 verschillende toestellen, het is dus ook niet aangewezen om je logingegevens door te geven.

De gebruikerservaring van Kobo Plus

Er is nog veel verbetering nodig om de ervaring binnen deze formule aangenaam bruikbaar te maken. Het begint al bij het registreren als abonnee waar de online betaalmogelijkheden voor Nederlandse gebruikers uitgebreider zijn dan voor wie vanuit België wil betalen. Ook voor de gratis proefperiode is het meteen nodig om je betaalkaart boven te halen. Om zeker te zijn dat je nummer klopt wordt er 0,01 euro van je rekening gehaald die daarna teruggestort wordt. Na de registratie kan je meteen boeken kiezen en beginnen lezen. De Kobo-Bol app die nog op mijn tablet stond toont me meteen het nieuwe Kobo Plus boek dat ik via de website toegevoegd had, maar het boek openen lukt niet. De andere Kobo app (niet deze van Bol.com) die ik ook al had staan doet het wel. De leesapp maakt me niet meteen blij als ik bij het eerste woord waarbij ik de vertaalfunctie zoek, merk dat ik deze niet kan vinden en dat die er dus niet is? De Kobo Plus menu optie geeft mij 2 manieren om de collectie te verkennen: via aanbevelingen of populaire titels. Geen enkele van de populaire titels interesseert me en bij de aanbevelingen herken ik ook mijn eigen leesvoorkeuren niet behalve dan die ene titel die ik al op mijn boekenplank had gezet en daar liever niet meer zag staan. Ik zit nu vast in de app want de Kobo Plus collectie hier verder doorbladeren kan niet. Ik kan wel zoeken in mijn eigen collectie én in de collectie e-boeken met een gratis preview op bol.com. En rara, ja daar krijg ik ook boeken te zien die je enkel kunt kopen omdat ze niet in de Kobo Plus collectie zitten. Het is tot nu vooral nog verwarrend, omslachtig en opletten geblazen om te zoeken in de juiste collectie.

2 Comments

  1. Houben Petrus 25 april 2017 at 9:32 pm #

    Ik wil de krant digitaal lezen

  2. Houben Petrus 25 april 2017 at 9:33 pm #

    Ik ben abonne van de krant

Geef een reactie